ПЪТУВАНЕ С БЕБЕ ОТ 2 МЕСЕЦА ДО 1 ГОДИНА (част 1)

Share

Не, това не е набор от съвети, нито пък списък с най-необходимия багаж. Това е споделен опит – моят и на моето Теде, понастоящем тъкмо навършил 1 годинка. За своите 12 месеца живот Теде се вози на самолет, влак (TGV включително), всякакви автомобили, кораб и ферибот, автобус  и виенско колело. Посети Гърция, Хърватия, Франция, Италия, Испания, Монако, Румъния и Кипър. Всъщност в Румъния се роди, та може по-скоро да се каже, че е посетил България.

Теде има по-голям брат  на четири години, който толкова обича да пътува, че сам си приготвя багажа, гледа „Невъзможен хотел“ и прави почти професионални оценки на местата, на които отсядаме. Но Теде не обича да пътува – или по-скоро, не обича да ходи в чужди домове, в хотели и дори на гости. Винаги съм знаела, че прекаляването с нещо води или до пристрастяване, или до отказ – при Теде явно се случва второто. Но по-важно е как прекалихме – ще ви разкажа, защото може и да откриете нещо ценно за пътуването с вашето бебе.

 

 

Patuvane s bebe

Пътуване с бебе от 2 месеца до 1 година ПоПоТам.бг

Част 1: САМОЛЕТ

Първото пътуване на Теде с обществен транспорт беше до България със 7-часов автобусен преход – тогава беше на два месеца и половина. Но за това по-късно. Почти веднага след това Теде летя до Атина, защото майката на Теде имаше важни служебни задачи. Първият полет мина много добре, за разлика от всички следващи през идния месец, в които пътниците благодаряха на Господа за рехавата заетост на самолета и се местеха на талази във всички посоки, отдалечаващи ги от пищящото бебе. Или от майка му, която пееше „Седнала в градина под дърво калина…“. Тихичко, но със завидно постоянство. След като в няколко поредни полета (Атина-Ираклион, Ираклион-Атина, Атина-София, София-Женева, Тулуза-Мадрид, Мадрид-София) се убедих, че никакви песни не помагат при излитане на самолета, предприемах два типа действия – единият беше кърмене (ако имаше с какво), а другият – ‘игнор’. И при кърмене, и при игнор, останалите пътници се местеха, а Теде все по някое време заспиваше и се оказвахме всред спокойствието на няколко реда празни седалки и леля (тя беше с нас във всеки полет), изчервена до уши и вглъбена в самолетното списание.

Извод: не се притеснявайте от недоволството на пътниците! Всеки родител знае, че не може да направи много, когато бебето му е решило да реве.

 

Вторият самолетен тур на Теде се случи точно преди навършването на 1 година, от Букурещ до Ларнака и обратно. Каква разлика! Вярно че този път не бяхме с леля, а с брата-идол, но и възрастта  си каза думата. Порасналото бебе не рева неутешимо, забележително дълго беше кротко, след което всички се отдадохме на чипса и самолетното списание… и кутийките от чипса. Поне вече не го кърмех, което намали задачите наполовина.

Извод 2: кутийките от чипс са по-ефективни от самия чипс.

 

 

Patuvane s bebe 2

Пътуване с бебе от 2 месеца до 1 година ПоПоТам.бг -2

Практически съвети:

Забранено e и за бебета, и за малки деца да сядат до аварийните изходи, а системите на нискотарифните авиокомпании много често слагат семействата точно там, така че си запазете (платете) места или се пригответе за местене.

За толкова малки бебета не можете да вземете седалка, нито пък е позволено да са в кошче, трябва да са у вас, което би било много неудобно за дълъг полет. Най-практично би било да пътувате с кошче за кола, което може да се сложи на колелата на количка – хем ще имате кошче, ако решите да пътувате с автобус или наемете кола, хем ще имате количка за пешеходните преходи.

Не на всички летища тоалетната с маса за преповиване е на достатъчно удобно място, но пък в Женева, Тулуза и Ларнака има приятни стаи за кърмене. В самолета също може да се кърми, или поне в самолетите на европейските компании.

 

Patuvane s bebe 6

Пътуване с бебе от 2 месеца до 1 година ПоПоТам.бг -6

–-

Очаквайте

Част 2: АВТОБУС

Първото пътуване на Теде с обществен транспорт беше до България със 7-часов автобусен преход – тогава беше на два месеца и половина…

 

Текст и снимки: Лина Великова

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!