Къде да отидем с децата през почивните дни 17–18 март 2018 в София? Безплатни събития за деца и семейство

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда дни в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София в дните 17–18 март 2018 г.

Безплатни събития – акцент на деня

Доброволческата група на Зеленият Отбор кани всички любители на природата да се включат в Доброволческо Горско Залесяване на Витоша – Зеленият Отбор, което ще се проведе на 17 и 18 март в покрайнините на селата Железница и Плана. Пътуването до мястото се осъществява с обществен или личен транспорт, а основната среща ще бъде в 10:00 в центъра на с. Железница. Децата са добре дошли на чист въздух и планинско приключение.

С наближаването на пролетта стартират и първите за годината засаждане на дръвчета от инициативата „Когато станем 100 хиляди, ще засадим гора“, които ще се проведат в няколко поредни уикенда на март и април. Мястото на засаждане е край село Понор, а сборният пункт на паркинга на Билла и Хиполенд в жк „Надежда“, до метростанция „Бели Дунав“. Повече подробности тук: Нова Гора – Засаждане

Безплатни образователни събития 

Колко весела и любима може да бъде математиката ще научат децата и родителите, които посетят презентацията на Шантава математика – сборникът със задачи, измислени от деца. Събитието се организира от Общност за демократично образование и ще се състои в неделя от 14 до 17 ч. в Essence Center.

На 17 март, между 11:00 и 15:00 ч. Музейко гостува на Декатлон Подуене със серия от кратки научни експерименти, в които можете да участвате. Учените от Музейко ще ви покажат какви екзотични  риби гостуват при тях, ще научите и как водолазите използват закона на Архимед.

Същия ден филиал „Студентски“ на Столична библиотека очаква деца над 5 години в арт работилница за изработване на пролетни цветя. Заниманието ще ръководи куклената актриса Таня Гигова от Сдружение „ГлухАРТчета“. В това време Детският център на Столична библиотека ще направи втора премиера на книгата „Джоба панталона” от Васил Настев, който разказва в нея весели и тъжни случки от детството.

Точно по обяд в събота в Мол България малките таланти от Мюзик плей ще очакват деца и родители за Пролетно музикално ателие. В него, заедно с преподавателите от Music Play децата ще научат какво е ритъм, ще свирят на пиано и барабанче.

Поредното занимание от Безплатна програма по рисуване за деца в СГХГ на Изиарт тази събота ще се проведе в Галерия Васка Емануилова. Добре дошли са всички желаещи деца и техните родители.

В съботния следобед ще се проведе и поредното занимание Всички сме замесени от едно тесто – смесени месения за деца между 7 – 11 години от бежанската и местната общност.

Второто по рода си търговско изложение Бебемания на пазар се провежда от 16 до 18 март в Интер Експо Център. Участват производители и търговци на на всичко, което е необходимо за бебето.

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители. Ето програмата за уикенда:

17 март (събота)

10:00 

Руски културно-информационен център – Анимационно утро в Руския културно-информационен център / Мульт-утро РКИЦ

11:00

The Mall – Жабокът и чужденецът (куклен театър)

Bulgaria Mall – Мики и Мини Маус по следите на изчезналото съкровище (куклен театър)

FUN RING PARK – София Ринг Мол – Часът на ТАТИ

 

18 март (неделя)

11:00 

Мега Мол – Кучето, което не знаело да лае (куклен театър)

Bulgaria Mall – Жабокът цар (куклен театър)

Сердика Център –  Приказка на конци: Пролетен каранавал (куклен театър)

FUN RING PARK – София Ринг Мол – Капризната котка (куклен театър)

Книжен център „Гринуич“ – Куклен театър в Книжен център „Гринуич“: Пипи Дългото чорапче (седящо място платено 5 лв.)

 

Безплатни спортни събития и събития на открито

Инициативата ОТВОРЕНИ ВРАТИ в ANGEL STEPS тази събота ще представи бойното изкуство Айкидо, което учи децата да бъдат спокойни: Отворени врати – Айкидо

Друго източно бойно изкуство ще демонстрира клуб „КАТОРИ ДОДЖО“ в откритата безплатна тренировка по Джу-джуцу в Декатлон Витоша на 18 март по обяд. Заниманието е подходящо за всички възрасти.

В Шахматно предизвикателство в Мега Мол 2018 5-кратния републикански шампион за деца и юноши, международен майстор по шахмат Мартин Петров ще се изправи срещу 32 деца от Шахматен клуб „Люлин Чес“.

Други събития за деца през уикенда 17 – 18 март 2018

На 18 март е поредния  Ден за най-малките (1-5 г.) на 18 март в Музейко (за деца до 5 г. входът е безплатен).

Продължава Изложба „Подводен свят“ в Музейко, която пренася децата 20 000 левги под водата, за да ги срещне вероятно за първи път в живота им с едни от най-екзотичните риби на световния океан и сладководните басейни.

Обещава да бъде интересна и за малки, и за големи Техниката у дома през първата половина на XX век – изложба в Националния политехнически музей, която вече четвърта година пътува из страната със забележителен успех. Тя се завръща съвсем за кратко „у дома“, за да бъде представена и пред жителите и гостите на столицата. А на 17 март деца и родители ще могат да участват в Дълга СЕМЕЙНА СЪБОТА: Фотоколажна работилница – рисуване със светлина, където ще си направят много любопитни снимки.

Друга чудесна изложба е „Орхидеи“ в Ботаническа градина БАН, която ще бъде придружена и със семейни беседи в събота и неделя.

Поредните забавни научни ателиета с Био игри тази седмица ще бъдат на тема Музика и природа – Изследовател в морските дълбини в събота и Приключение с горили – ателие на Био игри в Националния природонаучен музей (5-7 г.) в неделя, посветено на прочутата изследователка Ема Стоукс.

 

–––

Пълната програма на събитията за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!