15 лесни начина да покажем на детето, че го обичаме

Share

Всеки родител обича децата си и всички деца имат нужда да усещат тази обич непрекъснато. Понякога сме толкова затрупани с битови грижи, проблеми в работата или просто уморени, че забравяме колко е важно за децата всеки ден да получават най-добрата подкрепа, която можем да им дадем – любовта. Ето няколко идеи как да покажем на детето, че го обичаме.

Номер едно, разбира се, е Нейно Величество Изненадата!

Неочаквано предложение за посещение на любимо място: зоологическата градина, любимата сладкарница, кино или малък тематичен подарък без повод ще накарат детето да почувства, че познавате и цените неговите интереси и сте готови да ги споделите. Детето с радост ще си спомня приятната изненада и ще получи много нови положителни впечатления.

Дългоочакваният подарък също може да се превърне в страхотна изненада, ако детето го получи по пощата или куриер! Опакован, с панделка и бележка „от този, който най-много те обича!“

Не по-малко важна е Играта заедно!

В парка, на улицата, на спортната площадка или у дома, но игра, каквато харесва на детето – по неговия вкус, а не както на мама или татко им се струва правилно. Най-лесният начин да разочароваш едно дете е да играеш с него като възрастен и да го поправяш на всяка крачка.

Това, апропо, важи и за горния абзац, както и за всеки друг жест, който искаме да направим за детето! Той трябва да е насочен към него, а не към нас! Ако изненадата се състои в тичане по магазините за чифт нови обувки за 5-годишно дете, едва ли може да се очаква то да я посрещне с възторг! Или 10-годишен почти тийнейджър да се озове в кукления театър, където играят „Трите прасенца“!

Екскурзите с пикник сред природата правят чудеса за сплотяване на семейството! А защо не и пикник на двора, на балкона или просто на пода в най-голямата стая в жилището? Една фотосесия, в която всеки да участва веднъж като фотограф, веднъж като модел, ще бъде чудесно допълнение към преживяването и извор за още много емоции.

Да направим заедно щуротия! По идея на детето, с активното участие на родителя! Например, да се събуем боси и да потичаме по тревата, да похапнем сняг, да поцапаме в локвите, да обиколим фонтана по парапета му…

Да отидем до магазина! Ако вземем детето с нас в магазина не защото няма с кого да го оставим, а като приятел и помощник, с когото се съветваме и който има право на избор, ще му демонстрираме уважение и ще си спестим много главоболия с нежелано поведение на мъника сред щандовете. Питайте го какво ви трябва за вкъщи, съставяйте списъци, разглеждайте заедно и обсъждайте стоките и избора им.

Вкъщи също има безброй възможности.

√ Специална закуска, обяд или вечеря за малкото съкровище! С необичайно ястие или любимия сладкиш, а защо не и с най-празничната покривка и сребърните прибори за хранене на баба? Ако е вкъщи, детето ще бъде щастливо да участва в приготовленията, а ако така го изненадате на връщане от градината или училище, то ще се почувства наистина център на вселената!

√ Приказно четене. Създайте приказна атмосфера с подръчни материали и малко въображение, настанете се удобно и почетете заедно любима или нова история. 

Четенето или разказването на приказки преди сън също е много подходящ начин да изразите обичта си към детето. Това не само ще го успокои за нощния сън, но и ще му създаде приятното усещане за загриженост и нежност. Детето ще бъде особено впечатлено и гордо, ако измислите история, в която то самото е герой. Ако не си падате по фантазирането, спомнете си някоя приказка от детството и просто сменете имената на действащите лица.

√ Да разгледаме отново семейния албум. Децата обичат да им разказват какви са били като малки и да им показват техни снимки от по-ранна възраст. Особено ако имат по-малки братчета или сестричета, за тях става много важно да виждат, че и те са били такива. Такова разглеждане непременно трябва да се придружава с непрекъснати хвалби колко е хубав мъникът на снимките, как го обичат мама/татко, колко радост им е донесъл, а колко е красив сега, колко е пораснал и как се гордеем с него!

√ Ковчеже за съкровища. Направете на детето (може и с негова помощ) кутийка за неговите съкровища и редовно я допълвайте с нови скъпоценности. Не забравяйте съдържанието и историята на всеки предмет.

Мамо, само още мъничко да поиграя! Детето се е заиграло, а е време за лягане. Дайте му още малко време, нека се порадва на хубавото преживяване и усети вашата подкрепа.

√ Мамо, може ли да спя при вас? Разрешавайте понякога на детето да спи в леглото ви, искането му не е от каприз, а може да се дължи на уплах, несигурност и още много причини. Отблъскването на разтревожено дете може да го нарани дълбоко и то да си помисли, че не го обичате. Легнете до него и го прегърнете, за да почувства вашата нежност и закрила.

Какво е най-голямото ти желание? Ако от време на време задаваме на децата този въпрос, те чувстват, че се интересуваме от тях и споделят, така ще можем да им помогнем да осъществят мечтите си и по този начин да им покажем колко ги обичаме.

Тате, какво правиш? Не отпращайте детето, когато ви пита какво правите и не му казвайте, че е още малко да разбере. Направете усилие да му обясните според възрастта. А дори и да не пита, ако го привличаме към нашите дейности и му обясняваме защо и как правим нещо, то ще чувства по-желано и обичано.

√ Да се лекуваме заедно! Детето се е поразболяло, има нужда от почивка и домашно лечение. Изкажете съчувствие, направете чай за всички, завийте се с едно одеяло на дивана и погледайте заедно анимационни филмчета.

Обичам те! И най-важното: винаги посрещайте детето с усмивка, прегръдка и с думите „Липсваше ми! Обичам те!“ Всеки ден му казвайте, че го обичате, никога няма да е прекалено.

Текст: М. Вълова – ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!