Къде да отидем с децата през почивните дни 6-7 януари 2018 в София? Безплатни събития за деца и семейство

Share

Първият уикенд от новата 2018 година продължава с повишено настроение заради задаващите се традиционни празници, но постепенно много организатори на детски събития се връщат към редовния си календар и предлагат разнообразна програма за деца и семейство.

Освен музеите, които вече работят с нормален график, продължава сезонът в някои театри, детски и търговски центрове.

Безплатни събития – Акцент на деня

На 6 януари се навършват 170 години от рождението на великия български поет и национален герой Христо Ботев. По случай тази вълнуваща годишнина Столична библиотека организира Паметно утро за Христо Ботев, на което изявени творци ще четат произведения на поета на открито на пл. „Славейков“, а във фоайето на библиотеката ще бъде подредена изложба, свързана с живота и творчеството му.

Във връзка с откриващото се европредседателство на България на 6 януари (събота) от 10:30 до 15:00 ч. в НДК ще се проведе мащабно технологично събитие за деца MegaDojoSofia 1.0 Детско откриване – Българското председателство. То ще събере стотици ученици от 1 до 12 клас от цялата страна в различни тематични работилнички, една от които е Детска работилница с интерактивния дроид R2-D2 (7-11 г.) от Tech4Kids.  Събитието е с вход свободен и участието в детските занимания е безплатно, като някои от тях са с предварително записване.

Безплатни семейни забавления

Много хора с удоволствие присъстват заедно със семействата си на атрактивния ритуал „хвърляне на кръста“, който се извършва всяка година на Йордановден. Традиционно и тази година ще се проведе Празничен Богоявленски водосвет на езерото „Дружба“.

На 6 януари (събота) от 16 ч. в Мега Мол ще можете да гледате Български народни танци в Мега Мол с изпълненията на Ансамбъл “София-6” и детски ансамбъл “Искрица”.

Безплатни образователни събития 

В Музейко започва следващ модул от научната програмата за деца Космически предизвикателства. Посещението на първото занимание е с вход свободен.

Продължават заниманията от Безплатната програма по рисуване за деца в СГХГ, на които малчуганите от 4 до 12 г. се запознават с произведения на изкуството и рисуват под ръководството на специалистите от Изиарт. Входът е свободен за деца и родители, а темата тази седмица е „Скрито в картината“.

За малките ценители на изкуството ще има възможност за безплатно занимание и през седмицата, когато ще се проведе Съвременно изкуство за деца – ателие в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, организирано от Образователни програми Национална галерия – 10 януари, 16:00, 6+, с предварително записване.

Първата от януарските арт работилнички в Мега Мол София ще бъде на тема Направи си картичка – събота, 11:00 ч., 4+ г.

Също в Мега Мол от 6 януари започва поредицата Мега Роботика за деца, които искат да се научат да програмират роботи. Участието е с предварително записване. Първото занимание на 7 януари от 16:00 ще бъде на тема Роботи фермери.

Ако детето ви се интересува от роботика и иска да се занимава по-задълбочено, вижте предложението на IT Step за безплатна работилничка „Децата и технологиите“ на 11 януари от 18:00 ч., която ще ви даде възможност да проверите дали това е подходяща област за него.

Безплатни събития – Куклен театър (2+)

Както обикновено, търговските центрове в столицата представят безплатни куклени спектакли за най-малките си посетители. Ето програмата за уикенда:

6 януари (събота), 11:00

София Ринг Мол, Fun Ring Park – Малката звездичка

The Mall – Мики и Мини Маус по следите на изчезналото съкровище

Bulgaria Mall – Слънчев лъч

7 януари (неделя), 11:00

Мега Мол – Вихрогон

Сердика център – Дядо вади ряпа

София Ринг Мол, Fun Ring Park – Приказка за Иванов ден

Bulgaria Mall – Тигър в гората на Пух

Достъпни събития за деца през уикенда 6-7 януари 2018

Този уикенд ще се проведат две ателиета на Био игри (5+): в събота в Музейко на тема Загадка за южния полюс, в неделя – Глината в науката и изкуството, също в неделя в Националния природонаучен музей – Милион и една планети.

Ако посетите Музейко през почивните дни, семейно ще можете да участвате в различни ателиета, сред които Работилница за зимни герои на клечка, подходящо дори за 3-годишни мъници.

Пълната програма на събитията за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!