Дете и Коледна елха – съвети за безопасност

Share

Малко човече, което вече може да се придвижва само и коледно дърво, намиращи се заедно в едно помещение, могат да бъдат източник на доста напрежение. Детето е неудържимо привлечено от блестящата декорация и иска да я пипне, но така може да я развали или да се нарани. Как да опазим едновременно и детето, и елхата?

Ето няколко практични съвета за избор на място и украса за коледното дърво, за да не се превърне то в опасност за малчугана и същевременно да издържи в цялата си красота до края на празниците:

Елха от тавана

Нестандартен подход, който ще ни даде възможност да проявим въображение и ще държи украсата далече от любопитните детски ръчички. Избираме по-малка елха и я окачваме надолу с върха на една от онези специални куки за висящи саксии. Добре е същевременно да гледаме наблизо да няма мебели, които детето би могло да използва като стълба, за да се докопа до примамливите лъскави топчици.

Пирамида на ценностите

Ако все пак решите да направите традиционна коледна украса с голяма елха, разположете най-ценните играчки по-нагоре, така че малчуганът да не може да ги достигне. А отдолу можете да сложите неща, които са безопасни за детето и то лесно може да ги вземе – бисквитки, сушени плодове, пластмасови играчки и фигурки. Ако вашият мъник много обича да дъвче някоя дървена лъжица, да речем, защо да не прикрепите и нея към някое от ниските клончета?

И не забравяйте да укрепите дървото, за да не се наклони и падне при дърпане.

 

 

Защитена елха

Някои ограждат място, в което детето да си играе безопасно, други ограждат самия източник на опасност. Ето така може да се постъпи в случая – сложете елхата в ъгъл и я отделете с детска оградка или красиво опаковани кашони.

Безопасна украса

Без съмнение, най-сигурното решение е изкуствена елхичка с пластмасови украшения. Никакви телчета, само весели шарени фигурки, завързани с големи панделки или просто само големи панделки. Просто, ефектно и безвредно.

 

Елха на стената

Друг вариант на украса, която не може да нарани децата и няма да ни струва скъпо, е нарисувана или апликирана елха. Очертана върху хартия за рисуване на стена, тя може да се превърне едновременно и в платно за детско творчество. Ако пък я направите от някакъв плат, можете да изрежете разноцветни фигурки и да им прикрепите лепенки, за да могат децата да я украсяват сами.

Позволеното пипане

Няма нищо по-силно от детското любопитство. Каквито и мерки да вземете, винаги има вероятност мъникът да ви надхитри. Затова, ако той е на възраст да ви разбере, позволете му да пипа – с едно пръстче! Обикновено това е достатъчно на децата, за да удовлетвори любопитството им. Бъдете заедно с детето в това упражнение, показвайте му как да докосне нежно играчката. Ако видите, че е достатъчно внимателно, защо пък и да не му разрешите да я подържи в ръчички? В крайна сметка, какво е едно украшение за елха пред радостта в детските очи!

Колко съм голям

Сигурно вече знаете от опит, че многократното повтаряне на забрани не дава резултати. Може сто пъти да кажете: „Не пипай елхата!“ и все да бъде напразно. Много по-ефективен е обратният подход – похвалата и поощрението. Всеки път, когато забележите, че мъникът мине покрай дръвчето, без да го атакува, не пестете похвали! Кажете му колко е голям и отговорен и как се радвате, че пази тази красота за всички ви, за да имате хубав празник! „Гордея се с теб!“ и „Обичам те!“ са фрази, които всяко дете от 3-годишна възраст се радва да чува непрекъснато.

Алармени звънчета

Ако сложите по периметъра на елхата низ звънчета, те всеки път ще ви алармират, когато малкият пакостник реши да пристъпи „забранената“ зона. Така ще можете да реагирате навреме, ако се намирате в друго помещение.

При всички случаи ще намерите и ваши решения, за да разрешите проблема Дете VS Коледна елха, които всъщност могат да се приложат и в много други ситуации на конфликт между детското любопитство и важни за родителите предмети. Споделете с нас хитростите, които прилагате в такива случаи!

Вижте също: Моята първа Коледа – игра на ПоПоТам и Бочко

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!