Успешни проекти: Столична библиотека за децата

Share

Столична библиотека e едно от най-старите и популярни места за култура в София. Създадена е през 1928 г. и днес е най-голямата обществена библиотека в страната, с около половин милион посетители годишно, голяма част от които са деца и тийнейджъри и фонд с над милион книги от всички области на знанието и изкуството.

На своите най-малки почитатели Столична библиотека предлага редица традиционни и нови инициативи, литературни клубове и работилници:

 • „Зелена библиотека“ в парковете на София – всяко лято
 • „Библиотека в планината – Витоша” – всяко лято
 • Образователен цикъл „Живата класика“, в помощ на обучението по литература в средните училища
 • „Влак на четенето“ за деца
 • Благотворителна кампания „Деца даряват на деца“ съвместно с НЧ „Бели брези“ и ЦДГ „Брезичка“
 • „Часът на приказките”  в сектора  за Детска литература
 • Музикални вечери с участие  на възпитаници на Националното музикално училище и НМА Панчо Владигеров
 • Общи изложби на възпитаници на  департамент „Изящни изкуства “ на  Нов български университет и на НХГ
 • Национален Коледен литературен конкурс за есе за ученици
 • Пасхални и коледни четения с журналиста Горан Благоев съвместно с БНТ
 • Международен Хайку форум София  от 2016
 • „Издателски вечери в Столична библиотека” всеки месец от 2016
 • „Поет на месеца” -представени поети- Вадимир Левчев, Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Пламен Дойнов, Кристин Димитрова,Роман Кисьов, и др.
 • „Поетически двубои”
 • „Дебюти” представяне на първи книги
 • Ученически литературен клуб „Отвъд кориците”.
 • Форум на ученическите литературни клубове в София
 • Литературен клуб „Летящо прасе или четящ тийнейджър” в сектора за Детска литература
 • Клуб по творческо мислене – филиал Студентски град
 • Детска занималня –всяко лято

 

От юли 2017 г. из София и  покрайнините й пътува  единствения в България мобилен библиотечно информационен център – Библиобус. Това е една пътуваща библиотека, с която ще можем да достигнем  до отдалечени места в столичния  мегаполис,  до проблемните и изолирани социални групи в града – домове за стари хора, за сираци, ромски общности, които ще имат достъп до знания, книжни ресурси, информационни услуги, а чрез  различни образователни  инициативи очакваме да подобрим нивото на грамотност на децата и подрастващите  и  качеството на социален живот. Само за един месец библиобусът е бил в около 20 училища на София, Нови Искър, Люлин, Студентски град, Надежда, Младост, Овча купел. Над 1000 деца и ученици са се записали за читатели на Столична библиотека и са взели за четене около 1 200 книги.

През последните 3 години се наблюдава тенденция за засилване на интереса на учениците към четенето. При това увеличението е във всички читателски групи – до 7, до 14 и до 18-годишна възраст. Четенето на младите хора е главен приоритет на Столична библиотека. Поставихме акцент върху грамотността, тъй като екипът на библиотеката е уверен, че тя е основният фактор за личен и обществен просперитет и успех, съобщават от Столична библиотека.

Повече за дейността на Столична библиотека:

Освен трите филиала: обновеният през 2016 „Люлин“, „Сердика“ и най-новият, който отваря врати през 2015 г. в „Студентски град“, Столична библиотека разполага и  с най-големия специализиран сектор  за Детска литература в София. В нейните фондове се съхраняват периодични, графични, картографски, нотни и служебни издания, звукозаписи и картини,  от които 200 000 са на чужди езици; колекции от 12 хил. редки и ценни издания, сред които личната библиотека на Константин Стоилов; книги с автографи на български писатели-класици; старопечатни и богослужебни книги. Сектор „Изкуство“ притежава оригинални картини и графики на известни български художници, грамофонни плочи и CD; стари нотни издания.  Столична библиотека притежава най-богатия документален и информационен архив за историята и  развитието на София.

В библиотеката функционират Американски Център, Руски център и Корейски кът, които разполагат с ценен книжен фонд и представят интересна културна програма и езикови курсове.

Столична библиотека отделя повече средства за закупуване на книги. Новите постъпления за 2017 г. надхвърлят 13 хиляди.

Основните  приоритети на библиотеката са:

 • дигитализация на книжовното ни наследство и разширяване достъпа до електронните информационни ресурси
 • създаване на атрактивни арт пространства за привличане нови читателски публики в културната инфраструктура на София
 • участие в национални образователни кампании за насърчаване на четенето
 • търсене на модерни креативни формати на общуване  с читателите

Библиотеката разполага с един от най-големите и  иновативни в културните институти Дигитален център с 4 уникални скенера и мощен сървърен комплекс. Модерното оборудване дава възможност да се създават нови културно-образователни интерактивни  продукти – виртуални колекции и експозиции, свързани със значими събития и дати в българската  история и култура. В края на 2016 г. беше представена дигиталната платформа „Българската литературна класика – знание за всички” с 208 хил. електронни копия на ръкописи, книги, статии от периодични издания за и от 13 български класици.Подготвя  се нова дигитална платформа „Сердика” , представяща  уникални документи и материали за историята  и  развитието на София . Всички дигитализирани библиотечни фондове скоро ще са достъпни за потребителите на европейската мрежа за информация и обмен в областта на културното наследство – Европеана. Съвременното технологично преформатиране на  уникалния книжовен  летопис на библиотеката  спомага за ефективната социализация на богатото  културно  наследство на столицата и в промотирането на бренда на София в Европа и света .

Проекти по дигитализация на културното наследство

 • „Дигитализация на културното наследство достъпен портал на историческата памет” на Столична община по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” с бенифициенти – Столична библиотека,Музей за  история на София и СГХГ
 • „Българската литературна класика – знание за всички” по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” с партньори Институт по литература към БАН  и Националния  литературен музей

Столична библиотека предлага на читателите си модерни библиотечни услуги – достъп до електронния ѝкаталог с 250 хил. тома книги, до български и чужди дигитални ресурси, мобилна версия на сайта, Wi Fi зона, безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+ и други образователни услуги в реновирания Информационен  център, които са достъпни и за хора с увреждания.

За 10-те месеца на 2017 г. посещенията в електронния каталог, електронните бази данни и електронните книги са над 250 хил. Онлайн услугите от началото на годината са над хиляда на месец.

В Американския център се ползват с интерес електронните книги и електронните бази данни eLibraryUSA, EBSCO и ELS с потребителите над 15 хил.

Библиотеката е предпочитано културно пространство в столицата за представяне на нови книги, изложби, концерти, за провеждане на дискусионни форуми и арт инициативи. Столична библиотека участва самостоятелно и в партньорство в различни европейски, национални и общински проекти,фестивали и  кампании. Библиотеката активно си сътрудничи с национални и общински културни институти,висши учебни заведения ,чужди посолства в София,  училища, НПОта, творчески съюзи, известни публични личности и творци. Столична библиотека  се готви  за две големи събития през  2018 г.  – годината на българското председателство на Съвета на ЕС  с  организиране на „ ЛитФест  Европа на площад „Славейков” и с поредица културни инициативи   за 90 годишнината от създаването на Столична библиотека.

Традиционни национални кампании: 

 • Национална кампания „Читател на годината” съвместно с Мария Габриел – зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП – от 2015 досега
 • Годишни награди  на Столична библиотека – от 2014 : награди  за най-четени съвременни български автори на художествена и нон фикшън литература, както и награди в категориите:
 • Образователна кампания„София – град на книгата, четенето и грамотността”
 • „Уроци в библиотеката” : уроци по литература – сред редките и ценни колекции на библиотеката и книгите с автографи на големите български писатели и поети, уроци по история – сред личните архиви на видни историци, общественици и личната библиотека на Константин Стоилов,уроци по родолюбие  в сектор „Краезнание“
 • Национална кампания „Походът на книгите”  всяка пролет

 

 

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!