Къде да заведем децата през почивните дни? Безплатни събития за деца в София 8 – 9 юли 2017

Share

През ваканцията градът живее в по-бавен, летен ритъм и какъв по-добър начин да се влеем в него от това да заведем децата да се позабавляват и научат нови неща, а и ние покрай тях. Календарът на градските събития не е толкова наситен като през зимата, но почивните дни 8 – 9 юли все пак предлагат някои приятни възможности за семейства с деца.

Акцент на деня

По-различното събитие този уикенд е A to JazZ Festival, който ще се проведе в Южен парк 2. Организаторите на фестивала са предвидили за децата забавни срещи с музиката под формат на игри и приказки. Програмата за деца можете да видите тук: A to JazZ KIDS.

В неделя на Витоша ще се проведе масов спортен празник с много атракции и забавления за деца Витоша Летен Фест 2017 ще предложи на участниците богата забавна програма, песни, демонстрации и танци, безплатен планински тролей над Боянската река, катерене по стена, специално изградени сцени с възможности за много игри, забавления и награди. Състезанията ще бъдат по планинско колоездене и планинско бягане, в програмата е включен и кратък туристически поход.

На открито

Лятната културна програма на открито край езерото „Дружба“ „Изкуство в контейнер“ тази събота от 11 ч. ще предложи на децата забавление със спектакъла „Китайска история“, представен от актьори с ръкавични кукли.

В събота в парк „Заимов“ малчуганите ще могат да гледат Детска програма с актьора Дечко Чунтов, вечерта пък ще има Концерт на оркестър „Прима виста“.

В Борисова градина в съботната вечер ще звучи Концерт на Софийски духов оркестър, в неделя преди обяд ще има Детска програма с актьора Дечко Чунтов, а вечерта от 19 ч. за всички посетители на парка ще бъде Концертът на детска вокална група „Сладкишчета“ и дамска вокална група „Наслада“.

Отново край езерото „Дружба“, но в неделя, ще се състои Карнавал-Контакт’2017 – Карнавална лаборатория №6, в която всички желаещи деца ще могат да научат повече за изкуството на уличните артисти и да се опитат да усвоят някои от техните умения.

За любознателни и сръчни

Всяка събота Столична библиотека и нейните филиали организират читалня за деца. В Детския център на Столична библиотека е обявена Седмица на Елмър – любимото карирано слонче на много деца, а във Веселите съботи във филиал „Сердика“ през юли отново ще има четене, рисуване и творчество. За децата, говорещи или изучаващи руски език, е Съботна читалня за деца в Руския център на Столична библиотека.

Интересно ателие организира училището по роботика Robopartans. В последния ден от седмицата при тях ще гостува обичаната от децата Камелия Митева от Био игри, с която ще говорят, ще се забавляват и творят на тема Защо е толкова важна за здравето ни ДНК?. Заниманието е безплатно, но с предварително записване.

В събота, 8 юли, е поредното ателие на Био игри в Музейко за деца от 8 до 12 г., този път на тема В света на звуците и слуха. Ако ви интересува това събитие, обадете се предварително за записване, защото е възможно да няма свободни места.

Ако искате просто да посетите Музейко, за да видите какво е преживяването, можете да се възползвате от инициативата, която дава възможност на всеки да влезе и участва в заниманията от програмата срещу цена на билета само 2 лв., а децата до 5 г. безплатно както обикновено. Това става всяка втора неделя от месеца, каквато е и 9 юли. Тази седмица организаторите са предвидили ателиета на планинска тематика.

Сердика център кани децата на любопитно преживяване – Полет нависоко за хлапета, при който те ще летят с истински балон, ще участват в ателиета и експерименти на тема летене и ще могат да разгледат специална изложба, посветена на балоните. През уикенда програмата е целодневна, от 11 до 18 ч., а работилничките са от 13 ч., 14:30 и 16 ч. Имайте предвид, че деца под 2 г. и над 25 кг няма да бъдат допускани в балона.

В неделя ИКЕА ви кани на поредния Летен фермерски пазар, който ще бъде придружен от работилничка за деца с естествени материали. Пазарът е от 12 до 19 ч., а работилничката започва в 11 ч. до касите на магазина.

За зрители

Книжен център „Гринуич“ и тази неделя от 11 ч. кани децата на куклен театър, където ще видят представлението „Магазинче за цветове“. По същото време в Сердика център театър „Мариета и Марионета“ ще покаже премиерния си спектакъл Приключение в делфинариума. Премиера ще има и в Мега Мол – там децата ще могат да гледат куклената пиеса Спящата красавица.

Спорт и движение

Подходяща за всяка възраст ще бъде безплатната тренировка по Джу Джицу с „Катори Доджо“ в Декатлон Подуяне тази неделя от 11 ч.. Изисква се предварителна регистрация онлайн.

 

Изброените събития не изчерпват списъка на всичко, което се случва в София и е интересно за деца и родители. Това са само безплатните и почти безплатни 🙂 занимания, които можете да посетите. Освен тях има чудесна сценична програма, безкрайно любопитни работилнички и какво ли не, включително за бебешоци! 

Изберете най-подходящото за вас по категории: Театър и киноДетска киноседмицаМузикаТанциОбразователни събитияБебешки събития и Събития за деца със специални нужди.

Вижте и обновения списък на летните програми за ваканцията, в него вече са само актуалните предложения за юли и август.

За ваше улеснение на сайта на ПоПоТам има карта и чудесна търсачка с филтър по място, възраст, категория и време. Абонирайте се и за нашия нюзлетър, като впишете email в полето, отварящо се на всяка вътрешна страница на сайта, за да бъдете винаги информирани навреме за всички събития за деца, които предстоят в София.

Текст: ПоПоТам

Снимка: Яна Цанева

 

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!