Къде да заведем децата през почивните дни? Безплатни събития за деца в София 1-2 юли 2017

Share

Първият от предстоящите пет юлски уикенда обещава да ни напомни, че в започва най-горещият месец на годината. Всеки мечтае за прохлада, море, освежаваща зеленина, но много семейства по една или друга причина остават в града. Пред тях също има доста възможности за приятно прекарване на почивните дни 1 и 2 юли заедно с децата.

Акцент на деня

Фестивалът на здравето и спорта София 2017 е дългоочаквано събитие за хората, които се интересуват от здравословен начин на живот за себе си и децата си. На Голямата поляна три дни ще продължат проявите от фестивала, които включват не само предлагане на продукти, но и много игри, състезания, работилнички, спортни демонстрации за деца. Входът е свободен, но за участие в някои от мероприятията трябва да се запишете предварително поради ограничения капацитет. Част от фестивала е и специалното събитие за родители с бебета Бебетон! – Здравей – Фестивал 2017!, който ги приканва с усмивка да изминат заедно 4 км.

На открито

Езерото „Дружба“ и Дом на културата „Искър“ ще бъдат център на две забавни и приятни семейни събития този уикенд. „Творците на жълтите павета” организират Хоро край езерото – арт фестивал на открито, в който свои неща ще покажат 20 български производители на стоки за малки и големи, ще има работилници за деца, забавления и съпътстващата програма с народни хора, песни и танци привечер на 1 юли. По същото време и на същото място е и следващото издание на „Изкуство в контейнер“ – лятна програма на открито до езерото Дружба, която ще предложи цирк за децата преди обяд и литературна вечер с тайнствен гост за възрастните вечерта.

На 1 юли, събота, от 11 ч. Театрална къща „Мариета и Марионета“ ще забавлява децата в Борисовата градина. Спектакълът е част от лятната културна програма на Столична община.

Вечерта на същото място софиянци ще имат поредната възможност да чуят Концерт на Софийски духов оркестър. В програмата са обичани популярни и класически пиеси.

В неделя, 2 юли, в Борисовата градина ще се Азия Отблизо фестивал / Аsian Festival 2017, който е първият голям азиатски фестивал в София. В подготовката му са участвали 13 посолства на азиатски страни в София. Събитието е с вход свободен и ще предложи на посетителите кулинарни, танцови, музикални, спортни забавления, както и ателиета и игри за деца и родители.

По същото време в парк „Заимов“ National Geographic KIDS клуб Малки откриватели в София ще очаква малките приключенци, за да ги заведе по един увлекателен начин в света на науката.

Организаторите на музикалния фестивал „Споделете музиката в Двореца Врана“ от Софийска филхармония ще предложат на децата и едно безплатно ателие – „Аз и ударните инструменти“, което ще се проведе в неделя, 2 юли.

За читатели и откриватели

Столична библиотека и нейните филиали организират в съботния ден забавни занимания за деца, включващи четене на интересни книжки и арт занимания. Весели съботи във филиал „Сердика“ през юли ще се провеждат от 10 до 12 ч., по същото време очаква малките си почитатели Съботна читалня за деца в Руския център на Столична библиотека, а темата на Лятна занималня в Детския център на Столична библиотека на 1 юли е: Запознайте се с „Лили Чудото“. Филиал Студентски пък кани почитателите на най-младия български празник заедно Да посрещнем в арт ателие за деца и родители, които да претворят своите емоции, свързани с юлското слънце.

В Сердика център започва 9-дневна приключенска програма Полет нависоко за хлапета (летене с балон, ателиета и изложба), по време на която децата ще могат да летят с истински балон и да участват в разнообразни ателиета, посветени на летенето. Събитието е съпътствано от специална изложба, вдъхновена от делото на братята Монголфие и вечния стремеж на човека да полети.

В Музейко започва нов модул от научната програма за деца от 6 г. Космически предизвикателства за деца – Ниво 1. Участието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация онлайн.

Арт ателие с лятна тематика Мозайка с рибки ще предложи на децата Мега мол в събота. За участие се изисква предварително записване.

Спорт и движение

И двата магазина на Декатлон в София канят всички желаещи, независимо от възрастта, на Безплатно катерене в събота от 10:30 ч. Ще има мобилна стена и инструктор, който ще помага на желаещите да пробват силите си в катеренето.

Капела плей в Парк център организира безплатно занимание по Зумба за майки и деца за всички желаещи да се раздвижат и потанцуват заедно в края на уикенда.

За почитатели на сцената

Образователен център за деца и младежи с увреден слух “Яника” кани всички свои приятели на Театрално представление „Балонът на нощта“ на 1 юли, събота, в Театър „Ателие 313“. Вход свободен.

В неделя в обичайния Куклен театър в Книжен център „Гринуич“ децата ще видят пиеската „Цирк“ на театър Велинови. По същото време Мега Мол София кани децата на куклената приказка Море от ваканция.

 

Изброените събития не изчерпват списъка на всичко, което се случва в София и е интересно за деца и родители. Това са само безплатните и почти безплатни 🙂 занимания, които можете да посетите. Освен тях има чудесна сценична програма, безкрайно любопитни работилнички и какво ли не, включително за бебешоци! 

Изберете най-подходящото за вас по категории: Театър и киноДетска киноседмицаМузикаТанциОбразователни събитияБебешки събития и Събития за деца със специални нужди.

Вижте и летните програми за ваканцията, някои от тях тепърва започват или постоянно приемат деца. 

За ваше улеснение на сайта на ПоПоТам има карта и чудесна търсачка с филтър по място, възраст, категория и време. Абонирайте се и за нашия нюзлетър, като впишете email в полето, отварящо се на всяка вътрешна страница на сайта, за да бъдете винаги информирани навреме за всички събития за деца, които предстоят в София.

 

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!