С децата на разходка сред природата в София и околностите: Парк-музей Врана

Share


В рубриката „С децата на разходка сред природата“ ПоПоТам разказва за места в София и околностите, подходящи за посещение с деца.

Днес ще ви заведем в едно впечатляващо с красота, романтика и богата растителност място в покрайнините на столицата, заслужаващо много по-голяма грижа и популярност – Парк-музей „Врана“. Накратко ще го наричаме също дворецът или паркът „Врана“.


С какво е различен Парк-музей „Врана“?


Бивша лятна резиденция на царското семейство и настояща собственост на Столична община, дворецът „Врана“ и разкошният парк около него се намират на 11 км от центъра на София и заема площ от вече е на над 120 г. Изграждането му е продължило цели 43 г., като са доставяни семена и посадъчен материал от всички краища на света. Днес паркът разполага с представители на завидните 821 растителни вида, побрани на площ около 950 дка. На територията му се редуват иглолистни и широколистни дървета, цветя и храсти, полянки, градинки и алпинеуми. Някои дървета са наистина огромни. Борове, дъбове, липи, кестени, чинари, но и секвои, и различни екзотични видове.


Сред забележителностите на парк „Врана“ е езерото, в което при строителството на комплекса са били засадени разнообразни видове лилии. В момента то не е особено пълноводно, а за лилиите ще почакаме до лятото.

Дворецът е в ремонт и е затворен за посетители. Теренът около него е оформен с парадна алея, площадче, цветни градинки, фонтани, пейки.

Освен самия дворец, в комплекса има и други сгради като ловна хижа, стопански постройки, оранжерии. За съжаление, в нито една от тях не може да се влезе.


До царския дворец, разположен в средата на парка, водят асфалтови алеи с разклонения към двата изхода. От тях се отделят и няколко покрити с пясък пътеки. На много места има пейки, а до бившите конюшни ще откриете и масички.


Какво да правим в Парка „Врана“?


Паркът е чудесно място най-вече за разходка с деца сред природата. Чист въздух, равен терен, красиви и любопитни гледки, които привличат и вдъхновяват малчуганите. Това е и едно пътешествие назад във времето, от което ще научат повече за историята, културата и бита в началото на 20 век. Указателните табели ще ви помогнат да насочите вниманието на децата към интересните обекти.


Ето как описа преживяванията си нашият първокласник 🙂 :


Събота във Врана

Бяхме във Врана. Там има непълно езеро, три мостчета и вила.
А-а, имаше и хамбар на 120 г.! Имаше и най-различни растения. И много странни клони, даже на един клон се люлях.

Имайте предвид, че в района няма абсолютно никакви детски съоръжения, така че си вземете играчки, ако смятате, че ще имате нужда от тях. Условията са подходящи за каране на детски велосипеди и тротинетки, макар и не навсякъде.

Снимките разкриват само част от красотата, на която се любувахме по време на разходката:


Как да стигнем до Парк-музей „Врана“?

Важно е да се знае, че входът към парка Врана откъм Цариградско шосе е затворен. Посетители се приемат през източния вход, откъм стопанството. Той е малко по-навътре и до него се стига по отбивка от Цариградско шосе.

Ако пътувате със собствен транспорт, трябва да излезете от София по Цариградско шосе. На детелината преди „Черна котка“ правите обратен завой и следите за разклона за парк Врана, на около 1,5 км оттам. Има указателна табела с надпис „Парк-музей Врана“. След като отбиете, има бариера, където се плаща такса 1 лв. за лека кола. Карате още около 700 м по локалния път и стигате до входа, през който се приемат посетители. Паркира се в района на парка, но мястото е достатъчно за не повече от тридесетина коли.

Наблизо е и спирката на автобус 505 – единственият градски транспорт, който пътува до двореца Врана. Рейсовете са само събота и неделя, на всеки час от 9 до 15 ч., тръгват от Орлов мост, с няколко спирки по маршрута. Последният автобус наобратно е в 16 ч.

Дворецът Врана на картата:


Практична информация:

Входът в Парк-музей Врана е безплатен за деца до 7 г. и пенсионери, с такса 2 лв. за деца от 7 до 18 г., 5 лв. за възрастни, 8 лв. семеен билет (един или двама родители с техните деца до 18 г.). По желание може да си доплатите за гид. Както вече споменахме, на бариерата в началото на локалния път също се плаща 1 лв. такса на кола.

В района на парка „Врана“ има химически тоалетни (доста чисти!) на няколко места. Три чешмички с питейна вода.

Пред входа на парка продават сладолед, снакс, кафе, но в района му е забранена консумацията на храни и алкохолни напитки. Всъщност, в комплекса има доста забрани. Навсякъде на територията е забранено пушенето. Не се разрешава ходенето по тревата и късането на растения. Забранено е също за велосипеди и домашни любимци.

Текст и снимки: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

ПоПоТам - откривайте!